Най-новото от СОЛВИТ

Завърши второто издание на конкурса за есе на Българския СОЛВИТ център

Тазгодишната тема  „Моята Европа – Моят Дом“  даде възможност за изява на младежи с интерес към европейския интеграционен процес и мястото на гражданите в него.  Участие в конкурса взеха 27 ученици и студенти на възраст между 18 и 26 години от цялата страна.  Инициативата е  част от работната програма за 2014 г. по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 
Победителят в конкурса за есе „Моята Европа – Моят Дом“ е 18-годишната Йорданка Димчева. В творбата си тя представя как съвременните условия на глобализация и интензивен междукултурен обмен са променили значението на думите дом и принадлежност: „Самата вибрация на звуковете при произнасянето на думите обаче провокира у мен асоциации като закрила, сигурност и стабилност. Крепост, защитаваща ценности, език, права и свободи. Заслон, където се сгушвам, когато абстиненцията за уют и хармония надделее в мен. Но защото и аз като повечето млади европейци съм отворена към предизвикателствата на своето време, възприемам дома не като константа, а по-скоро като усещане. Затова и гледам на света като безкраен хоризонт.“ Преминаването през темата е поднесено оригинално и очертава една позитивна позиция „Сега съм на осемнайсет. Достатъчно да помня времето „преди“, да имам мечти и да задавам въпроси. Достатъчно, за да имам съзнанието, че аз може да съм онази частица, от която Европа се нуждае. Защото Европа е проект, а не само история, посока, а не път, бъдеще, за което се мечтае смело в настоящето. Дом, където принадлежа. Е, не е константен, както баба и дядо си го представят, но аз всъщност го предпочитам точно такъв, защото сама мога да определям посоката.
 
Второ и трето място журито отреди съответно на  Камелия Гетовска и Мариела  Йорданова. Есетата се отличават с много творчески и оригинален подход към темата.
 
Честито на победителите!
 
През месец ноември, в рамките на един работен ден, Йорданка, Камелия и Мариела ще бъдат част от екипа на дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет. Те ще се запознаят отблизо с дейността на Българския СОЛВИТ център, с процеса на вземане на решения в Европейския съюз и участието на Република България в него, както и с работата на информационните мрежи на Европейската комисия.
 
Екипът на Българския СОЛВИТ център благодари на всички участвали  в конкурса и им пожелава успех и творчески дух по пътя към нови предизвикателства.