Най-новото от СОЛВИТ

Европейската комисия публикува разяснителна информация относно реда за кандидатсване за Европейска професионална карта

Във връзка с повишен интерес относно признаване на професионални квалификации в държави членки на Европейския съюз, Европейската Комисия публикува актуална информация за процедурата за европейска професионална карта.

 
Европейската професионална карта (ЕПК) е електронна процедура, с която можете по-бързо, по-прозрачно и по-лесно да управлявате процеса на признаване на вашите професионални квалификации в друга страна членка на ЕС. Тя е по-бърза, по-прозрачна и по-лесна за управление от традиционните процедури за признаване, като можете да следите онлайн заявлението си и да използвате повторно вече качени документи за създаване на нови заявления за различни страни. Можете да използвате процедурата за ЕПК за временна или постоянна мобилност.
 
Европейска професионална карта можете да използвате  в случай че притежавате една от следните професии:
  • медицинска сестра с общ профил
  • фармацевт
  • физиотерапевт
  • планински водач
  • агент по недвижима собственост
 
Останалите специалисти ще трябва да следват стандартните процедури за признаване на техните професионални квалификации. В бъдеще процедурата за европейска професионална карта може да обхване и други професии.
 
Пълната информация относно реда и условията за ползване на Европейска префосиална карта можете да откриете на http://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/european-professional-card/index_bg.htm