Новини

Вицепремиерът Меглена Кунева се срещна с победителите в конкурса за есе на Българския СОЛВИТ център

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева връчи, в Министерския съвет, почетни грамоти на тримата победителите в конкурса за есе на Българския СОЛВИТ център. На срещата присъстваха Кристина Хитрова, директор на дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет, членове на екипа на Българския СОЛВИТ център, както и един от победителите от миналогодишния конкурс за есе на СОЛВИТ.
Тазгодишната тема  „Моята Европа – Моят Дом“  даде възможност за изява на младежи с интерес към европейския интеграционен процес и мястото на гражданите в него.  Инициативата на дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ се проведе за втора поредна година и е  част от работната програма за 2014 г. по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. 
По време на срещата вицепремиерът  Меглена Кунева изказа възхищението си от творческия подход и изразената лична позиция по темата на всеки един от класираните участници. „Аз може да съм онази частица, от която Европа се нуждае“, написа в есето си победителката в конкурса - 18-годишната Йорданка Димчева, ученичка в езикова гимназия „Пловдив“. Госпожа Кунева отправи предизвикателство към амбициозната гимназистка да организира сред съучениците си дискусия на европейска тематика и обеща лично да участва в бъдещото събитието. Камелия Гетовска и Мариела Йорданова, класирани съответно на второ и трето място в конкурса,  споделиха с госпожа Кунева своите идеи за развитието на България, като част от голямото европейско семейство. Есетата на  двете студентки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  се отличиха с изключително оригинален подход към темата.
Млади и силно мотивирани да се развиват - Йорданка, Камелия и Мариела спечелиха симпатиите на вицепремиера и получиха подкрепата на госпожа Кунева за участието им в различни стажантки програми, както в  дирекцията по „Координация на европейските въпроси“, така и в нейния екип.
По-късно през деня, победителите в конкурса присъстваха на 395-тото редовно заседание на „Съвета по европейските въпроси“, което се проведе в Гранитна зала на Министерския съвет под председателството на  заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.